probiyotik zengin kefirBağışıklık sistemini güçlendiren ve sindirime yardımcı olan harika bir içecektir. Üstelik evde doğal ve katkı maddesi olmadan hazırlamak çok basit! İşte ev yapımı kefirin adım adım tarifi…
Malzemeler
- Günde 1 litre pastörize süt
- 1 çay kaşığı kefir mayası (kefir taneleri)
- cam kavanoz
- Plastik süzgeç ve kaşık
Nasıl yapılır
Sütü hazırlayın:
Sütü hafifçe ısıtın; Çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Ilık süt, fermantasyon için ideal ortamı oluşturur.
Kefir mayasını ekleyin:
Isıtılmış sütü bir cam kavanoza dökün ve kefir mayasını ekleyin. Karıştırmak için plastik bir kaşık kullanın (metal kaşıktan kaçının).
Fermantasyon süreci:
Kavanozun kapağını hava geçirmez şekilde kapatmadan üzerini temiz bir bezle örtün ve oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat bekletin. Bu süre zarfında süt kefir haline gelecektir.
Filtreleyin ve saklayın:
Fermente kefiri plastik süzgeç yardımıyla süzerek kefir tanelerini ayırın. Elde ettiğiniz kefiri cam şişeye aktarıp buzdolabında saklayın.
Yeniden kullanın:
Ayırdığınız kefir tanelerini temiz suyla yıkayarak tekrar kullanabilirsiniz. Yeni sütle aynı prosedürleri takip ederek sürekli olarak kefir yapabilirsiniz.