Sofralarımızda her zaman bulundurduğumuz siyah çay ve yeşil çay tüketiminde bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.Bir bardak (250 ml) yeşil çayın 50-100 miligram kateşin ve 30-40 gram kafein içerdiğini kaydeden Prof. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Dr. M. Emel Alphan, yeşil çaydan siyah çaya hazırlanma aşamasında daha fazla kateşinin aktarıldığını belirterek, sağlıklı kişilerin ve şeker hastalarının en fazla 2 bardak yeşil çay tüketmelerinin önerildiğini belirtti. Alphan, günde iki fincandan fazla bitki çayı (yeşil çay da dahil olmak üzere) içmenin idrar söktürücü etkiyi (aşırı idrara çıkma) arttırması nedeniyle böbrekler üzerinde zararlı etkileri olabileceğinin unutulmaması gerektiğini açıklıyor.Prof. çayın yapısında bulunan tanenlerin diyetteki demire bağlanarak demir emilimini azalttığını belirtti. Dr. Emel Alphan şunları söyledi: “Çay genellikle kahvaltıda tüketilen bir içecektir. Yumurta demir içeren bir besindir. Kahvaltıda yumurta yemiyorsanız çaydan kaçınmanıza gerek yok. Yani peynir, zeytin vb. Kahvaltı içeren bir kahvaltıda rahatlıkla çay içebilirsiniz. “Yumurtalı kahvaltıdan 45 dakika sonra çay veya kahve içebilirsiniz” tavsiyesinde bulundu. İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan, çay tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları değerlendirdi.Çay zengin bir kateşin kaynağıdırÇayın bileşenleriyle sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. M. Emel Alphan, deneysel çalışmaların çayın hiperglisemiyi önleme özelliğinin bulunduğunu gösterdiğini söyledi.Çay insülinin etkisini arttırmada etkili olabilirÇay bileşenlerinin insülinin etkisini artırmada etkili olduğuna dikkat çeken Prof. Deneysel çalışmalar, epigallokateşin galatın ve diğer kateşinlerin, insülin aktivitesini değiştirerek ve beta hücrelerinin hasar görmesini önleyerek hiperglisemiyi önleyebildiğini göstermiştir. Çay aynı zamanda insülin duyarlılığını ve insülinin salgılatıcı etkisini de artırabilir. Siyah, yeşil ve oolong çaylarının, insülinin uyardığı glikozun adipositlere alımını artırarak insülin duyarlılığını arttırdığı gösterilmiştir. “Epigallokateşingallat, epikateşingallat, tanenler ve theaflavinler gibi çay bileşenleri insülin etkisinin arttırılmasında rol oynayabilir” dedi.Yeşil çay tüketimi şeker hastalarına fayda sağlıyorÇayın, şeker hastaları da dahil olmak üzere pek çok kişinin vazgeçilmez içeceği olduğunu belirten Prof. Örneğin yeşil çay, tip 2 diyabetli kişilerde tüm nedenlere bağlı ölümlerin azaltılması da dahil olmak üzere pek çok fayda sunan kafeinli bir çaydır. “4.000'den fazla diyabetli katılımcının sağlığını takip eden beş yıllık bir çalışma, sigara içenlerin Günde dört veya daha fazla fincan yeşil çay içenlerin ölüm oranı %63 daha düşüktü.”Yeşil çay daha fazla kateşin içerirProf., bir bardak (250 ml) yeşil çayın 50-100 miligram kateşin ve 30-40 gram kafein içerdiğini kaydetti. Dr. M. Emel Alphan şunları söyledi: “Bitkinin hazırlanma şekli, demleme koşulları, miktarı ve tazeliği biyoaktif bileşenleri etkileyebiliyor. Demleme sırasında yeşil çay, siyah çaya göre daha fazla kateşin salgılar. Bir çalışmada yeşil çaydaki antioksidan kateşinlerin siyah çaya göre 3 kat daha fazla olduğu bulunmuştur. “Sağlıklı kişilerin ve şeker hastalarının en fazla iki bardak yeşil çay tüketmeleri öneriliyor” dedi. İki bardaktan fazlasına dikkat!prof. Dr. M. Emel Alphan şu uyarıda bulunuyor: “Yeşil çay da dahil olmak üzere günde 2 fincandan fazla bitki çayı içmenin idrar söktürücü etkiyi (aşırı idrara çıkma) arttırması nedeniyle böbrekler üzerinde zararlı etkileri olabileceği unutulmamalıdır. “Çay kahvaltıda yumurtasız da rahatlıkla tüketilebilir.Çay tüketim şekline değinen Prof. Dr. M. Emel Alphan, şunları söyledi: Çayın yapısında bulunan tanenler diyetteki demire bağlanarak demir emilimini azaltır. Ancak bu sorun fazlasıyla abartılıyor. Çay genellikle kahvaltıda tüketilen bir içecektir. Yumurta demir içeren bir besindir. Kahvaltıda yumurta yemiyorsanız çaydan kaçınmanıza gerek yok. Yani peynir, zeytin vb. Kahvaltı içeren bir kahvaltıda rahatlıkla çay içebilirsiniz. Yumurtalı kahvaltıdan 45 dakika sonra çay veya kahve içilebilir. Demir emilimini artırmak için domates, yeşil biber, limon, portakal vb. yiyin. Kahvaltı veya öğle/akşam yemeği için C vitamini içeren yiyecekler. Besin maddelerinin olması faydalıdır.Çay yemekten hemen sonra tüketilebilir mi?Prof. yemeklerden hemen sonra çay içme alışkanlığının da altını çizdi. Dr. M. Emel Alphan, şunları söyledi: “Restoranlarda çay genellikle yemeklerden sonra servis ediliyor. Eğer kişilerde demir eksikliği anemisi yoksa endişelenecek bir durum yok, çay içilebilir. Demir eksikliği anemisinden muzdarip olsanız bile yemeklerden 45 dakika sonra çay içebilirsiniz. “Hafif, limonlu bir çay tavsiye edilebilir” dedi.Papatya çayı sadece sizi sakinleştirmezprof. Emel Alphan, uykuyu teşvik etmek ve stresi azaltmak için sıklıkla kullanılan kafeinsiz popüler bir çay olan papatya ile yapılan çalışmada, şeker hastalarında insülin direnci ve inflamatuar belirteçler üzerindeki etkilerinin incelendiğini söyledi. Dr. M. Emel Alphan şunları söyledi: “Sekiz hafta boyunca yapılan çalışmada günde üç kez (her yemekten sonra) papatya tüketmenin bu iki parametre üzerinde faydalı etkileri olduğu tespit edildi Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası”.
—–Sponsorlu Bağlantılar—–
—–Sponsorlu Bağlantılar—–