İkonik lezzet: İskender kebap – Son Dakika Hayat->Gurmet Haberleri

0

Bursa'dan geçip de “İskender yiyelim” diyen kalmadı. İskender kebap, basit bir et yemeğinden çok daha fazlasıdır; şehrin sosyal ve ekonomik yapısını, saray mutfağının halkla buluşmasını, zamanla dünyaya yayılan bir lezzet mirasını temsil eder.

Abo Ol

google-haberler

Yayınlanma: 09.13.2024 – 04:00

Bursa denilince akla ilk olarak İskender geliyor elbette. Bursa'dan geçip de “İskender yiyelim” diyen kalmadı. İskender kebap, basit bir et yemeğinden çok daha fazlasıdır; şehrin sosyal ve ekonomik yapısını, saray mutfağının halkla buluşmasını, zamanla dünyaya yayılan bir lezzet mirasını temsil eder. Adını mucidi İskender Efendi'den almıştır. 19. yüzyılın ortalarında Osmanlı döneminde Bursa önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. İskender Efendi, o dönemin insanının damak tadına uygun ama aynı zamanda saray mutfağının zarafetini taşıyan bir kebap yapmak için kolları sıvadı. Geleneksel döner kebabının yapılışını değiştirerek eti daha ince dilimler halinde kesmeye başladı ve üzerine tereyağı, domates sosu ve yoğurt ekleyerek bugünkü İskender kebabının temellerini attı. İskender kebabının hızla yayılmasında Bursa'nın o dönemdeki ekonomik canlılığı ve ticaret yollarının kavşağında bulunması önemli rol oynamıştır. Kısa sürede sadece Bursa'da değil ülke genelinde popüler oldu. Hatta Osmanlı'nın sonlarında imparatorluk genelindeki mutfaklarda üretilmeye başlandı. Bugün İskender kebabı Türkiye'nin sembol yemeklerinden biridir.

Cumhuriyet Tatil otel rezervasyonu

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku